Τραυματισμοί στον αστράγαλο και πώς αντιμετωπίζονται

Οι αστράγαλοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, καθώς είναι εκείνοι που συμβάλλουν στην σταθερότητα αλλά και την κίνηση του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται διαρκώς για πολλές ώρες της ημέρας και επιβαρύνονται επιπλέον από διάφορες δραστηριότητες, όπως τρέξιμο. άλματα κτλ. Για αυτούς τους λόγους αλλά και εξαιτίας της περίπλοκης δομής τους είναι επίσης επιρρεπείς σε διάφορους τραυματισμούς.
Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί στον αστράγαλο και πώς αντιμετωπίζονται;
Διάστρεμμα αστραγάλου
Προκύπτει εξαιτίας στροφής του αστραγάλου κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, συχνά λόγω απότομων αλλαγών κατεύθυνσης, ανώμαλων επιφανειών ή ακατάλληλων υποδημάτων. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πόνος, οίδημα, μώλωπες, περιορισμένο εύρος κίνησης, και αστάθεια. Για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρωτόκολλο R.I.C.E. (Rest, Ice, Compression, Elevation – Ανάπαυση, Παγοθεραπεία, Συμπίεση, Ανύψωση), φαρμακευτική αγωγή, πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, χρήση νάρθηκα για τον αστράγαλο.
Κατάγματα αστραγάλου
Τα κατάγματα αστραγάλου προκύπτουν συνήθως από άμεσο τραυματισμό (όπως κάποια πτώση ή τραυματισμός κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας), που οδηγεί σε θραύση οστού στην άρθρωση του αστραγάλου. Τα κατάγματα αστραγάλου συνοδεύονται από συμπτώματα όπως έντονο πόνο, οίδημα, παραμόρφωση, αδυναμία ανάληψης βάρους και μώλωπες. Ανάλογα με την σοβαρότητά τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακινητοποίηση (πχ με γύψο), πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ακόμα και χειρουργική επέμβαση σε σοβαρά περιστατικά.
Τενοντίτιδα αχιλλείου
Η τενοντίτιδα αχιλλείου μπορεί να προκύψει λόγω υπερβολικής χρήσης ή επαναλαμβανόμενης καταπόνησης του αχίλλειου τένοντα, συχνά λόγω δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν ξαφνικές εκρήξεις ταχύτητας ή άλματα. Ο τραυματισμός εκδηλώνεται με πόνο και δυσκαμψία στην περιοχή πάνω από την φτέρνα, οίδημα και ευαισθησία. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ξεκούραση, εφαρμογή πάγου, φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, πρόγραμμα φυσικοθεραπείες και ασκήσεις για τη διάταση της γάμπας.
Περονιαία τενοντίτιδα
Η περονιαία τενοντίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης ή φλεγμονής των περονιαίων τενόντων στην εξωτερική πλευρά του αστραγάλου. Εκδηλώνεται με πόνο, οίδημα, ευαισθησία και αίσθηση «σκασίματος» γύρω από τον αστράγαλο. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της περονιαίας τενοντίτιδας μπορεί να εφαρμοστούν διάφορες θεραπείες, όπως ξεκούραση, εφαρμογή πάγου, φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και χρήση ορθωτικών συσκευών.
Τραυματισμοί στον αστράγαλο: συμβουλές πρόληψης
Οι τραυματισμοί στον αστράγαλο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και να απαιτούν συγκεκριμένα διαστήματα αποχής από τις δραστηριότητες για την πλήρη ανάρρωση, ωστόσο σε μεγάλο ποσοστό μπορούν να προληφθούν με μερικές απλές τεχνικές. Ποιες είναι αυτές;
- Κάνετε στοχευμένες ασκήσεις για να διατηρήσετε τους μύες του αστραγάλου δυνατούς
- Προετοιμάστε τους μύες και τις αρθρώσεις για την επικείμενη άσκηση με σωστές και επαρκείς διατάσεις
- Επιλέξτε υποδήματα που προσφέρουν επαρκή στήριξη και πρόσφυση στον αστράγαλο
- Εξασκηθείτε σε ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας για τη βελτίωση της σταθερότητας.
- Να είστε προσεκτικοί σε ανώμαλες επιφάνειες και να προσέχετε τυχόν εμπόδια που μπορεί να προκαλέσουν πτώσεις.
- Αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της δραστηριότητας για να αποφύγετε τραυματισμούς από υπερβολική χρήση.
- Ακούστε το σώμα σας και αναζητήστε ιατρική βοήθεια για κάθε επίμονο πόνο ή δυσφορία.
Οι αστράγαλοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την καθημερινότητά μας και την ικανότητα να κινούμαστε. Με μερικές απλές τεχνικές μπορούν να προληφθούν οι τραυματισμοί ή, ακόμα και στην περίπτωση που προκύψει κάποιος τραυματισμός, να μην είναι πολύ σοβαρός.