Κοιλοποδία-Νευρολογικές παθήσεις του Ποδιού


Η κοιλοποδία μπορεί να είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Είναι λιγότερο συχνό να βλέπεις έναν ασθενή με υψηλή αψίδα με πόνο στα πόδια από έναν ασθενή με χαμηλή αψίδα με πόνο στα πόδια.

Επιπλέον, η μυϊκή δυστροφία έχει συσχετιστεί με τα πόδια του ψηλού τόξου και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανισορροπίας των μυών που κάνουν το πόδι του ψηλού τόξου πιο δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί. Κατά συνέπεια, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις επιλογές επεξεργασίας και θεραπείας του ψηλού τόξου.

κοιλοποδια αντιμετωπιση θεραπεια αιτια και συμπτωματα

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτωματικά πόδια με υψηλή καμάρα, συχνά σημειώνουν πόνο στην πλευρική στήλη του ποδιού, αστάθεια του πλευρικού αστραγάλου και πόνο κάτω από τη σφαίρα του ποδιού, ειδικά κάτω από το πρώτο μεταταρσικό οστό.

Προβλήματα όπως η Πελματιαία Απονευρωσίτιδα μπορεί επίσης να προκύψουν με εύκαμπτα πόδια υψηλής αψίδας καθώς το τόξο εκτείνεται κατά τη διάρκεια του κύκλου βάδισης, προκαλώντας τέντωμα της περιτονίας. Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται σαν να πέφτουν στο εξωτερικό του αστραγάλου και μπορεί ακόμη και να βρουν πρήξιμο και πόνο στο πλευρικό πόδι και τον αστράγαλο. Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε κατάγματα πλάγιας στήλης.

Τι να εξετάσετε κατά τη διάγνωση

Η διάγνωση των συμπτωμάτων γίνεται μέσω της διεξαγωγής ιστορικού και φυσικού σε συνδυασμό με διαγνωστικές εξετάσεις. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ένα ιστορικό οικογενειακών ψηλών τόξων και οποιωνδήποτε συμπτωμάτων τύπου μυϊκής δυστροφίας στην οικογένεια.

Ο τύπος του πόνου και αυτό που προκαλεί τον πόνο είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που έχουν πόνο με το περπάτημα σε σύγκριση με τον πόνο μόνο όταν τρέχουν, μπορεί να χρειάζονται πιο επιθετική θεραπεία από τους ασθενείς που έχουν μόνο πόνο με ασκήσεις υψηλού αντίκτυπου.

Η εξέταση των μυϊκών ομάδων και της μυϊκής δύναμης είναι σημαντική. Επιπλέον, ο πόνος κατά μήκος των περινεωνικών τενόντων μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός δακρυϊκού τένοντα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πόδι της κοιλότητας σαν μια δυσλειτουργία του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα. Η αστάθεια του πλευρικού αστραγάλου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια άβολη θέση του ποδιού, καθώς ο αστράγαλος αποκλίνει λόγω της χαλαρότητας των πλευρικών συνδέσμων του αστραγάλου.

Τέλος, ένα μεταταρσικό πρόβλημα με πελματιαία μορφή ή μια φτέρνα με ανάλογη πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε μια σταθερή θέση κοιλότητας λόγω δομικής παραμόρφωσης. Είναι σπάνιο να παρατηρηθεί μια παραμορφωμένη κοιλότητα του μπροστινού ποδιού όλων των μεταταρσίων, αλλά πρέπει επίσης να εξετάσουμε αυτή τη δυνατότητα.

Θεραπεία

Σε σοβαρές περιπτώσεις κοιλοποδίας, συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Το κύριο μέλημα του χειρουργικού σχεδιασμού είναι η αιτία της παραμόρφωσης της κοιλοποδίας. Εξετάστε εάν είναι μια δομική παραμόρφωση ή προκαλείται από ένα υποκείμενο τραυματικό συμβάν, όπως ένα δακρυϊκό τενοντικό τένοντα ή αστάθεια αστραγάλου.

Επιπλέον, είτε σε μια δομική είτε σε τραυματική περίπτωση, είναι σημαντικό να εξεταστεί εάν η κοιλοποδία προέρχεται μόνο από μια πρώτη ακτινοβολία με πελματιαία κάμψη ή από έναν συνδυασμό άλλων παραμορφώσεων. Αφού εξεταστούν όλες τις πληροφορίες, μπορεί κανείς να σχεδιάσει χειρουργική επέμβαση.

Στην ιδανική περίπτωση, οι χειρουργοί θα πρέπει πρώτα να επιδιορθώσουν την πηγή του τραυματικού συμβάντος, όπως η αστάθεια του αστραγάλου ή το περιτοναϊκό δάκρυ, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χαλαρότητα γύρω από τον αστράγαλο και στη συνέχεια να κρίνει το επίπεδο παραμόρφωσης στο πόδι.

Για παράδειγμα, μια στάση βλάβης που προκαλείται από αστάθεια αστραγάλου συχνά θα κάνει τη θέση του ποδιού της κοιλότητας να φαίνεται χειρότερη πριν από την διόρθωση των πλευρικών εξασφαλίσεων από ό, τι μετά. Μετά την επανατοποθέτηση και τη σταθεροποίηση του αστραγάλου, μπορεί κανείς να κρίνει καλύτερα τη φλέβα της φτέρνας και την πρώτη μεταταρσική θέση.

Οι διαδικασίες σταθεροποίησης αστραγάλου συμβαίνουν συχνά μέσω μιας πρωτογενούς επιδιόρθωσης πλευρικού συνδέσμου αστραγάλου ή διαδικασίας Brostrom. Ο χειρουργός θα πρέπει να διορθώσει τόσο τους πρόσθιους όσο και τους πλευρικούς συνδέσμους του αστραγάλου, προκειμένου να σταθεροποιήσει πλήρως τον αστράγαλο.


Ασθενής με κοιλοποδία
Page logo


Dr Badekas Athanasios


Athanasios Badekas is the Scientific Officer of the Orthopedic Department of the ORTHO REHAB CENTER, which is housed in the center of Glyfada. Our space, recently completely renovated, has been created in such a way as to meet the needs of our doctors and to offer a friendly and functional environment to our patients.




Newsletter


Subrcribe to our newsletter.



    Copyright Μπαδέκας Αθανάσιος χειρουργός ορθοπεδικός 2025. All rights reserved.