Τάμπλετ: τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη μυοσκελετική ανάπτυξη του παιδιού

November 11, 2021 0
255110795_593355895203683_3246080553247899479_n.png

Οι φορητές συσκευές όπως τα κινητά και τα τάμπλετ έχουν έρθει για να διευκολύνουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Με τις φορητές συσκευές μπορούμε πλέον να κάνουμε τα πάντα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Άτομα κάθε ηλικίας περνούν αρκετές ώρες μπροστά από τις οθόνες των τάμπλετ τους είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για λόγους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Ακόμα και τα παιδιά, από τη νηπιακή ακόμα ηλικία έχουν επαφή με τα τάμπλετ των γονιών τους και περνούν εκεί λιγότερες ή περισσότερες ώρες της ημέρας τους. Τι επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην υγεία τους; Πώς επηρεάζει το τάμπλετ τη μυοσκελετική ανάπτυξη του παιδιού;

Οι επιπτώσεις

Η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με φορητές συσκευές όπως είναι τα τάμπλετ έχει τουλάχιστον δύο σοβαρές επιπτώσεις στη μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η πρώτη επίπτωση είναι ότι όταν τα παιδιά ασχολούνται πολλές ώρες κοιτάζοντας την οθόνη ενός τάμπλετ καθιστά αντί να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, όπως στη διάρκεια ενός παιχνιδιού, χάνουν το ερέθισμα που παρέχει η κίνηση στην ανάπτυξη του σώματος. Η δεύτερη μεγάλη επίπτωση είναι ότι συνήθως η στάση του σώματός τους είναι λανθασμένη και ο αυχένας κινείται ελάχιστα, γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση πόνου στην περιοχή.

 

Τα στοιχεία των μελετών δείχνουν ότι τα παιδιά κινούν τα χέρια τους έξι φορές περισσότερο σε διάστημα 15 λεπτών όταν παίζουν με κανονικά παιχνίδια σε σχέση με όταν βλέπουν τηλεόραση και 3 φορές περισσότερο σε σχέση με όταν παίζουν με το τάμπλετ. Σε ότι αφορά την κίνηση του σώματος γενικά, αυτή είναι μεγαλύτερη κατά τρεις φορές όταν παίζουν σε σχέση με όταν βλέπουν τηλεόραση και δύο φορές σε σχέση με όταν ασχολούνται με το τάμπλετ.

 

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στη μυοσκελετική ανάπτυξη του παιδιού όταν ασχολείται πολλές ώρες και σε καθημερινή βάση με το τάμπλετ είναι:

  • Πόνος στον αυχένα
  • Πόνος στην πλάτη
  • Κύφωση
  • Μονόπλευρη στάση σώματος
  • Αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, τους σπονδύλους αλλά και στο μυϊκό και μηχανικό σύστημα όλου του σώματος.

 

Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό τα παιδιά να μην ασχολούνται με το τάμπλετ περισσότερο από 15 λεπτά συνεχόμενα και 60 λεπτά συνολικά διάσπαρτα μέσα στην ημέρα. Για παιδιά κάτω των 2 ετών θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς το παιχνίδι με το τάμπλετ.

Οι φορητές συσκευές έχουν έρθει στη ζωή μας για να τη διευκολύνουν ωστόσο χρειάζεται να γίνεται προσεκτική και λελογισμένη χρήση τους. Η πολύωρη καθημερινή ενασχόληση μαζί τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το μυοσκελετικό σύστημα των ανθρώπων. Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα πιο σοβαρή όταν αφορά παιδιά το μυοσκελετικό σύστημα των οποίων βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Page logo


Dr Badekas Athanasios


Athanasios Badekas is the Scientific Officer of the Orthopedic Department of the ORTHO REHAB CENTER, which is housed in the center of Glyfada. Our space, recently completely renovated, has been created in such a way as to meet the needs of our doctors and to offer a friendly and functional environment to our patients.




Newsletter


Subrcribe to our newsletter.



    Copyright Μπαδέκας Αθανάσιος χειρουργός ορθοπεδικός 2020. All rights reserved.