Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται το διάστρεμμα αστραγάλου
Το διάστρεμμα αστραγάλου, ή αλλιώς διάστρεμμα ποδοκνημικής, προκύπτει όταν υπάρξει διάταση ή και ολική ρήξη των συνδέσμων που είναι υπεύθυνοι για τη σταθερότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Ουσιαστικά, το διάστρεμμα είναι το αποτέλεσμα της στροφής του ποδιού εκτός των φυσιολογικών ορίων κίνησής του. Πιο συχνά διαστρέμματα είναι εκείνα που συμβαίνουν στην έξω πλευρά του αστραγάλου αλλά δεν είναι αποκλειστικά αυτά.
Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι από τις πιο συχνές κακώσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Πολύ συχνά το διάστρεμμα είναι αποτέλεσμα λανθασμένης προσγείωσης μετά από άλμα ή βάδισης σε ανώμαλο δρόμο. Ανάλογα με την ένταση της κάκωσης, τα διαστρέμματα διακρίνονται σε 3 βαθμούς:
- 1ου βαθμού διάστρεμμα: σύνδεσμος παθαίνει απλή διάταση
- 2ου βαθμού διάστρεμμα: ο σύνδεσμος παθαίνει μερική ρήξη
- 3ου βαθμού διάστρεμμα: ο σύνδεσμος παθαίνει πλήρη ρήξη.
Οι αιτίες
Το διάστρεμμα αστραγάλου συνήθως προκύπτει στη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων και αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και πολλά άλλα. Αυτά τα αθλήματα περιλαμβάνουν άλματα, επαφή με τον αντίπαλο, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης που μπορούν να κάνουν το πόδι να στρίψει περισσότερο από όσο μπορεί.
Τα συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι αντιμετωπίζουν διάστρεμμα αστραγάλου είναι:
- Πόνος
- Οίδημα
- Αιμάτωμα
- Αδυναμία κίνησης
- Δυσκολία στη βάδιση
- Αίσθημα αστάθειας
Οι τρόποι αντιμετώπισης
Ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο κατατάσσεται το διάστρεμμα και την έκταση της κάκωσης, ο γιατρός θα αποφασίσει τον ενδεδειγμένο για τον κάθε ασθενή τρόπο αντιμετώπισης του διαστρέμματος. Σε γενικές γραμμές το διάστρεμμα αστραγάλου μπορεί να αντιμετωπιστεί με:
- Ανάπαυση
- Περιορισμό των δραστηριοτήτων
- Ανύψωση
- Επίδεση με ελαστικό επίδεσμο
- Παγοθεραπεία
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
- Νάρθηκα ακινητοποίησης
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης
- Χειρουργική επέμβαση, σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω μεθόδων. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης ώστε αφενός να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί η κάκωση και αφετέρου να ανακατασκευαστούν οι σύνδεσμοι που έχουν υποστεί τη ρήξη.
Όσο κοινά και αν είναι τα διαστρέμματα αστραγάλου μπορούν να προληφθούν με διάφορους τρόπους. Η σωστή και καλή προθέρμανση, η εκμάθηση της σωστής τεχνικής, η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, η χρήση ειδικών ορθοπεδικών πελμάτων μετά απο πελματογράφημα, ειδικά στις περιπτώσεις χαλαρότητας συνδέσμων και ανατομικών παραλλαγών των κάτω άκρων καθώς και η αποφυγή της υπερκόπωσης μπορούν να προλάβουν το διάστρεμμα και έτσι να μη χρειαστεί να απέχει ο αθλητής από τις αθλητικές του δραστηριότητες.