Θυλακίτιδα

May 16, 2021 0
thilakitida.jpeg

Αιτίες και θεραπεία της θυλακίτιδας

Έχετε μικρές δομές τύπου μαξιλαριού που ονομάζονται θύλακες σε όλο το σώμα σας – πάνω από 150 από αυτές! Οι θύλακες παρέχουν μια απαλή και ομαλή επιφάνεια ολίσθησης μεταξύ δύο δομών στο σώμα, όπως οι τένοντες και τα οστά μας.

Φανταστείτε τους τένοντες και τους μύες που κινούνται συνεχώς όταν λυγίζετε και ισιώνετε το γόνατό σας. Αν επρόκειτο να τρίβονται τακτικά το ένα στο άλλο, θα γίνουν γρήγορα επώδυνοι – και θα κάνουν δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή ακόμη και το περπάτημα σε μεγάλες αποστάσεις σχεδόν αδύνατη χωρίς έντονο πόνο. Ευτυχώς, οι θύλακες που βρίσκονται μεταξύ της δομής και αντ’ αυτού μαλακώνουν και τις λιπαίνουν, υποστηρίζοντας την υγιή και χωρίς πόνο λειτουργία τους.

Δυστυχώς, όπως κάθε δομή του σώματος, οι ίδιοι οι θύλακες μπορούν να καταστραφούν, πρηστούν και να γίνουν οδυνηροί. Αυτό είναι γνωστό ως θυλακίτιδα.

Τι προκαλεί θυλακίτιδα και ποιος κινδυνεύει;

Η πιο συνηθισμένη αιτία της θυλακίτιδας που βλέπουμε είναι η υπερβολική χρήση – που σημαίνει ότι η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, η καταπόνηση και τα βαριά φορτία που υπερβαίνουν αυτό που μπορεί να χειριστεί με ασφάλεια και τραυματίζεται.

Άλλες αιτίες θυλακίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν ιατρικές παθήσεις όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα , ουρική αρθρίτιδα και προβλήματα θυρεοειδούς – για να αναφέρουμε μερικά. Εάν έχετε λοίμωξη, που συχνά σχετίζεται με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θυλακίτιδα. Το άμεσο τραύμα, όπως το χτύπημα στο γόνατο με μια μπάλα ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στον θύλακα (παράλληλα με άλλες δομές πιθανότατα!)

Σημεία & συμπτώματα θυλακίτιδας

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο ανεξήγητο πόνο και πρήξιμο που εντοπίζεται σε μια περιοχή, μπορεί να είναι θυλακίτιδα. Καθώς οι μύες και οι τένοντες γλιστρούν πάνω από τους θύλακες με κίνηση, η μετακίνηση της πληγείσας περιοχής ενδέχεται να προκαλέσει πόνο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποια δυσκαμψία στην περιοχή.

Οι συνήθεις περιοχές που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τη θυλακίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Πίσω μέρος της φτέρνας
  • Σύνδεση με τα δάχτυλα των ποδιών – γνωστή ως πρώτη θυλακίτιδα των αρθρώσεων των μεταταρσοφαλαγγείων
  • Μπροστά από το γόνατο
  • Πίσω μέρος του γόνατος
  • Ισχίο – Γνωστή ως τροχαντηρίτιδα θυλακίτιδα

Θεραπεία & πρόληψη της θυλακίτιδας

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της θυλακίτιδας μπορεί να μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της τενοντίτιδας (βλάβη σε έναν τένοντα ή μυ), το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της θυλακίτιδας είναι να διασφαλιστεί ότι είναι ο θύλακας που έχει υποστεί βλάβη και ότι καμία άλλη δομή δεν τραυματίζεται δίπλα της. Όσον αφορά τη θεραπεία της θυλακίτιδας, οι στόχοι μας είναι:

  • Μειώσουμε τον πόνο και το πρήξιμο
  • Βελτιώσουμε την ικανότητά σας να περπατάτε άνετα
  • Βελτιώσουμε το βάδισμα σας
  • Αντιμετωπίσουμε τις αιτίες και τους παράγοντες που συμβάλλουν στην θυλακίτιδα για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση αυτού του προβλήματος στο μέλλον

Θυλακίτιδα στις αρθρώσεις αθλητή

Θυλακίτιδα ισχίου

Μη χειρουργική θεραπεία

Η αρχική θεραπεία για θυλακίτιδα ισχίου δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση. Πολλοί άνθρωποι με θυλακίτιδα ισχίου μπορούν να ανακουφιστούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

  1. Τροποποίηση δραστηριότητας. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
  2. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη, η πιροξικάμη, η σελεκοξίμπη και άλλα, μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο και να ελέγξουν τη φλεγμονή. Χρησιμοποιήστε προσεκτικά τα ΜΣΑΦ και για περιορισμένες χρονικές περιόδους. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα ΜΣΑΦ που χρησιμοποιείτε. Τα ΜΣΑΦ μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες εάν έχετε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα.
  3. Βοηθητικές συσκευές. Χρησιμοποιήστε μπαστούνι ή πατερίτσες για μια εβδομάδα ή περισσότερο όταν χρειάζεται.
  4. Φυσική θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ασκήσεις για να αυξήσει τη δύναμη και την ευελιξία του ισχίου. Μπορείτε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις μόνοι σας, ή ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει πώς να τεντώσετε τους μυς του ισχίου και να χρησιμοποιήσετε άλλες θεραπείες όπως μασάζ, πάγο, θερμότητα ή υπερηχογράφημα.
  5. Ένεση στεροειδών. Η ένεση ενός κορτικοστεροειδούς μαζί με ένα τοπικό αναισθητικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της θυλακίτιδας του ισχίου. Αυτή είναι μια απλή και αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Περιλαμβάνει μία μόνο ένεση στον θύλακα. Η ένεση μπορεί να παρέχει προσωρινή (μήνες) ή μόνιμη ανακούφιση. Εάν ο πόνος και η φλεγμονή επιστρέψουν, μπορεί να χρειαστεί μια άλλη ένεση ή δύο, σε απόσταση μερικών μηνών. Είναι σημαντικό να περιοριστεί ο αριθμός των ενέσεων, καθώς οι παρατεταμένες κορτικοστεροειδείς ενέσεις μπορεί να βλάψουν τους γύρω ιστούς.

Χειρουργική θεραπεία

Σπάνια απαιτείται χειρουργική επέμβαση για θυλακίτιδα ισχίου. Εάν ο θύλακας παραμένει οδυνηρός αφού έχουν δοκιμαστεί όλες οι μη χειρουργικές θεραπείες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση του θύλακα. Η αφαίρεση του θύλακα δεν βλάπτει το ισχίο και το ισχίο μπορεί να λειτουργήσει κανονικά χωρίς αυτό.

Μια νεότερη τεχνική που κερδίζει δημοτικότητα είναι η αρθροσκοπική αφαίρεση του θύλακα. Σε αυτήν την τεχνική, ο θύλακας αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής (1/4 ιντσών) πάνω από το ισχίο. Μια μικρή κάμερα, ή αρθροσκόπιο, τοποθετείται σε μια δεύτερη τομή, ώστε ο γιατρός να μπορεί να καθοδηγήσει μικροσκοπικά χειρουργικά όργανα και να κόψει τον θύλακα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερο επεμβατική και η ανάρρωση είναι ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη.

Και οι δύο τύποι χειρουργικών επεμβάσεων πραγματοποιούνται σε εξωτερικά ιατρεία (την ίδια ημέρα), οπότε συνήθως δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η αρθροσκοπική απομάκρυνση του θύλακα είναι αρκετά αποτελεσματική, αλλά αυτό εξακολουθεί να μελετάται.

Ανάκτηση από χειρουργική επέμβαση θυλακίτιδας ισχίου

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αναμένεται μια σύντομη περίοδος αποκατάστασης. Οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν χρήσιμη τη χρήση ζαχαροκάλαμου ή δεκανικιών για μερικές ημέρες. Είναι λογικό να σηκωθείτε και να περπατήσετε το βράδυ μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο πόνος από τη χειρουργική επέμβαση συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Page logo


Dr Badekas Athanasios


Athanasios Badekas is the Scientific Officer of the Orthopedic Department of the ORTHO REHAB CENTER, which is housed in the center of Glyfada. Our space, recently completely renovated, has been created in such a way as to meet the needs of our doctors and to offer a friendly and functional environment to our patients.




Newsletter


Subrcribe to our newsletter.



    Copyright Μπαδέκας Αθανάσιος χειρουργός ορθοπεδικός 2024. All rights reserved.