Ως τενοντίτιδα ορίζεται η φλεγμονή που εμφανίζεται στους τένοντες και μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή οξέος πόνου ακόμα και να προκληθεί χρόνιο πρόβλημα. Η τενοντίτιδα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά είδη τραυματισμών στους αθλητές λόγω των επαναλαμβανόμενων ασκήσεων αλλά και των υψηλών απαιτήσεων, ειδικά όταν πρόκειται για επαγγελματίες αθλητές (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, στίβου κ.α). Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, συνηθέστερα όμως γίνεται λόγος για τενοντίτιδα στα άνω άκρα, τον ώμο, τον καρπό, το γόνατο και τον αχίλλειο τένοντα.
Τα αίτια που προκαλούν τενοντίτιδα
Οι ασθενείς, είτε είναι αθλητές είτε όχι, μπορεί να εμφανίσουν τενοντίτιδα εξαιτίας πολλών παραγόντων. Σε γενικές γραμμές, τα πιο συνηθισμένα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν τενοντίτιδα είναι:
- Επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Ειδικά οι αθλητές που εξασκούν διαρκώς την ίδια κίνηση, εμφανίζουν συχνά τενοντίτιδα.
- Έντονη άσκηση. Όταν τα άτομα αθλούνται με υψηλή ένταση ή όταν αυξάνουν την ένταση της άσκησής τους ή ακόμα και όταν απλά σηκώσουν κάποιο βάρος, είναι πιθανό να προκληθεί τενοντίτιδα.
- Κακή στάση σώματος ή βάδισης.
- Ανατομικές αιτίες.
- Κακή κυκλοφορία του αίματος.
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα και λοιποί τύπους αρθρίτιδας.
- Διαβήτης.
- Παχυσαρκία.
- Πολύωρη χρήση υπολογιστή
Ποια συμπτώματα εμφανίζει η τενοντίτιδα
Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανίσει διάφορα συμπτώματα. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει για αρκετό διάστημα. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο σημείο που βρίσκεται ο τένοντας που έχει τη φλεγμονή, είναι έντονος και εμποδίζει το άτομο από το να γυμναστεί. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες. Στην αρχή της πάθησης πόνος εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας, όσο η πάθηση εξελίσσεται όμως ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται μέσα στην ημέρα, ακόμα και με την πιο απλή δραστηριότητα, όπως το γονάτισμα, το κάθισμα, το ανέβασμα σκάλας κ.α. Άλλα συμπτώματα της τενοντίτιδας είναι το οίδημα, το αίσθημα καύσου και η επιδείνωση του πόνου τη νύχτα.
Πώς αντιμετωπίζεται η τενοντίτιδα
Η τενοντίτιδα μπορεί να διαγνωστεί με τη λήψη πλήρους ιστορικού, την κλινική εξέταση και σε περίπτωση που χρειαστεί μπορεί να επιβεβαιωθεί με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία. Κατόπιν της διάγνωσης ακολουθεί ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης, ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού, την ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο της δραστηριότητάς του κ.α. Συνήθως η τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται με:
- Ξεκούραση. Είναι η πρώτη θεραπεία που εφαρμόζει όποιος πάσχει από τενοντίτιδα, ταυτόχρονα με αποχή από ορισμένες δραστηριότητες για κάποιο χρονικό διάστημα.
- Χρήση νάρθηκα. Ο νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει στην μερική ακινητοποίηση του πάσχοντος σημείου και στην μείωση του πόνου.
- Παγοθεραπεία ή θεραπεία με χρήση ζεστού/ κρύου. Η εφαρμογή κρύου τις πρώτες 48 ώρες μπορεί να μειώσει το οίδημα ενώ μετά τις 48 ώρες η εφαρμογή ζεστού είναι πιο ενδεδειγμένη.
- Αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή. Αν ο πόνος δεν υποχωρεί, ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την μείωση των συμπτωμάτων του πόνου.
- Ενέσεις με κορτικοστεροειδή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας μπορεί να χορηγηθεί και ενέσιμη θεραπεία.
- Βιολογική θεραπεία με PRP.
- Φυσικοθεραπεία με πρόγραμμα εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή.
- Χειρουργική επέμβαση, σε σοβαρές περιπτώσεις.
Σε κάθε πάθηση πιο σημαντική από την αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Η εμφάνιση και η εξέλιξη της τενοντίτιδας μπορεί να προληφθεί με τακτά διαστήματα ξεκούρασης ειδικά μετά από διαστήματα έντονης δραστηριότητας, αλλά και με μείωση της έντασης ή διακοπή της δραστηριότητας αν ο ασθενής αντιληφθεί εγκαίρως την εμφάνιση τενοντίτιδας.
Αν και μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες, συνήθως η διάγνωση της τενοντίτιδας γίνεται σχετικά γρήγορα ακόμα και από τους πάσχοντες, γι αυτό και σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη σύσταση του ειδικού.