Ποια είναι τα σησαμοειδή οστά;
Τα περισσότερα οστά στο ανθρώπινο σώμα συνδέονται μεταξύ τους στις αρθρώσεις. Υπάρχουν όμως μερικά οστά που δεν είναι συνδεδεμένα με κανένα άλλο οστό. Αντ’ αυτού, συνδέονται μόνο με τένοντες ή είναι ενσωματωμένοι σε μυ. Αυτά είναι τα σησαμοειδή οστά. Το γόνατο (επιγονατίδα) είναι το μεγαλύτερο σησαμοειδές οστό.
Στο κάτω μέρος του μπροστινού ποδιού βρίσκονται άλλα δύο πολύ μικρά σησαμοειδή οστά (περίπου το μέγεθος ενός κάλου), ένα στην εξωτερική πλευρά του ποδιού και το άλλο πιο κοντά στο μέσο του ποδιού.
Τα σησαμοειδή οστά δρουν σαν τροχαλίες. Παρέχουν μια λεία επιφάνεια στην οποία γλιστρούν οι τένοντες, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα των τενόντων να μεταδίδουν μυϊκές δυνάμεις. Τα σησαμοειδή οστά στο μπροστινό μέρος του ποδιού βοηθούν επίσης στην αντοχή στο βάρος και βοηθούν στην ανύψωση των οστών του μεγάλου δακτύλου.
Όπως και άλλα οστά, τα σησαμοειδή μπορούν να σπάσουν (κάταγμα). Επιπλέον, οι τένοντες που περιβάλλουν τα σησαμοειδή μπορούν να ερεθιστούν ή να φλεγμονωθούν. Αυτό ονομάζεται σησαμοειδίτιδα και είναι μια μορφή τενοντίτιδας. Είναι κοινό μεταξύ των χορευτών μπαλέτου, των δρομέων και των παικτών μπέιζμπολ.
Συμπτώματα σησαμοειδίτιδας
- Ο πόνος εστιάζεται κάτω από το μεγάλο δάχτυλο στη μπάλα του ποδιού. Στην σησαμοειδίτιδα, ο πόνος μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά. με κάταγμα, ο πόνος θα είναι άμεσος.
- Οίδημα και μώλωπες μπορεί να υπάρχουν, μπορεί όμως και όχι.
- Μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία και πόνο στην κάμψη και στο ίσιωμα του δακτύλου.
Διάγνωση σησαμοειδίτιδας
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα αναζητήσει ευαισθησία στα οστά. Ο γιατρός σας μπορεί να χειριστεί ελαφρώς το οστό ή να σας ζητήσει να λυγίσετε και να ισιώσετε το δάκτυλο. Μπορεί επίσης να λυγίσει το μεγάλο δάχτυλο προς την κορυφή του ποδιού για να δει εάν ο πόνος εντείνεται.
Ο γιατρός σας θα ζητήσει ακτινογραφίες του μπροστινού ποδιού για να εξασφαλίσει τη σωστή διάγνωση. Σε πολλούς ανθρώπους, το σησαμοειδές οστό πλησιάζει το κέντρο του ποδιού (το μεσαίο σησαμοειδές) έχει δύο μέρη (διμερές). Επειδή οι άκρες ενός διμερούς μεσαίου σησαμοειδούς είναι γενικά λείες και οι άκρες ενός σπασμένου σησαμοειδούς είναι γενικά οδοντωτές, μια ακτινογραφία είναι χρήσιμη για την κατάλληλη διάγνωση.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει ακτινογραφίες του άλλου ποδιού για σύγκριση της δομής των οστών. Εάν οι ακτινογραφίες φαίνονται φυσιολογικές, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει σάρωση οστού.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι γενικά μη λειτουργική. Ωστόσο, εάν αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του σησαμοειδούς οστού.
Λειτουργικά μέτρα για σησαμοειδίτιδα
- Σταματήστε τη δραστηριότητα που προκαλεί τον πόνο.
- Πάρτε ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη για να ανακουφίσετε τον πόνο.
- Ξεκουραστείτε και εφαρμόστε πάγο στο πέλμα των ποδιών σας. Μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα, αλλά χρησιμοποιήστε παγοκύστη ή τυλίξτε τον πάγο σε μια πετσέτα.
- Φορέστε παπούτσια με χαμηλό τακούνι. Τα σκληρά παπούτσια όπως τα τσόκαρα μπορεί επίσης να είναι άνετα.
- Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι από τσόχα για να ανακουφίσετε την πίεση.
- Επιστρέψτε στην καθημερινή σας δραστηριότητα σταδιακά και συνεχίστε να φοράτε ένα μαξιλάρι από πυκνό αφρώδες καουτσούκ κάτω από τα σησαμοειδή για να τα στηρίξετε. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που βάζουν το βάρος σας στις μπάλες των ποδιών.
- Κολλήστε το μεγάλο δάχτυλο έτσι ώστε να παραμείνει λυγισμένο ελαφρώς προς τα κάτω (πελματική κάμψη).
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την ένεση ενός στεροειδούς φαρμάκου για τη μείωση του πρηξίματος.
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε αφαιρούμενο βραχίονα κατάγματος του κάτω ποδιού για 4 έως 6 εβδομάδες.
Κάταγμα του σησαμοειδούς οστού
- Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα παπούτσι με άκαμπτη σόλα ή ένα κοντό στήριγμα κατάγματος στα πόδια.
- Ο γιατρός σας μπορεί να κολλήσει την άρθρωση για να περιορίσει την κίνηση του μεγάλου δακτύλου.
- Ίσως χρειαστεί να φορέσετε ένα μαξιλάρι σε σχήμα J γύρω από την περιοχή του σησαμοειδούς οστού για να ανακουφίσετε την πίεση καθώς θεραπεύεται το κάταγμα.
- Μπορεί να συνιστώνται ανακουφιστικά του πόνου όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη.
- Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μειωθεί η δυσφορία.
- Τα μαξιλάρια ή άλλες ορθοτικές συσκευές είναι συχνά χρήσιμες καθώς το κάταγμα θεραπεύεται.
Συχνές ερωτήσεις για τη σησαμοειδίτιδα
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθεί η σησαμοειδίτιδα;
Η σησαμοειδίτιδα θεραπεύεται συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες για ήπιες περιπτώσεις με τη βοήθεια ξεκούρασης, εφαρμογής πάγου και αντιφλεγμονώδους φαρμάκου. Ωστόσο, η περίοδος επούλωσης θα διαφέρει κατά περίπτωση ανάλογα με τη σοβαρότητα.
Εάν τα συμπτώματα δεν εξασθενίσουν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες μορφές θεραπείας που θα παρατείνουν τον χρόνο ανάρρωσης.
Είναι μόνιμη η σησαμοειδίτιδα;
Εάν η σησαμοειδίτιδα προκαλείται και δεν αντιμετωπιστεί για παρατεταμένη περίοδο, μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στα οστά των ποδιών. Ωστόσο, εάν αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια, μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Συχνά, η καλύτερη θεραπεία για τη σησαμοειδίτιδα είναι η ανάπαυση και η αποφυγή (ή η αλλαγή) των συνηθειών που την ενεργοποιούν (χορός, τρέξιμο κ.λπ.).
Πώς θεραπεύετε τη σησαμοειδίτιδα;
Η σησαμοειδίτιδα δεν μπορεί να θεραπευτεί οριστικά, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επανεμφάνισής της. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αποφευχθεί. Αυτό μπορεί να απαιτεί αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως τακτική ανάπαυση και πάγο μετά από επίπονες δραστηριότητες ή αποφυγή ενεργοποίησης δραστηριοτήτων μαζί.
Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία στα πρώτα στάδια για να αποφύγετε μόνιμες βλάβες και να επιστρέψετε στον κανονικό τρόπο ζωής σας το συντομότερο δυνατό.