Ρήξη τένοντα τετρακέφαλου: Οδηγός αντιμετώπισης
Ο τετρακέφαλος τένοντας είναι ο τένοντας του τετρακέφαλου μυός και καταλήγει στο πάνω μέρος της επιγονατίδας. Μαζί με τους υπόλοιπους μύες της πρόσθιας επιφάνειας του μηρού, είναι εκείνος που βοηθά στον μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για την έκταση του γόνατος. Η ρήξη του τένοντα του τετρακέφαλου προκύπτει όταν ο τετρακέφαλος υποστεί σύσπαση και ταυτόχρονα το γόνατο καμφθεί με βίαιο τρόπο. Πρόκειται για σπάνιο αλλά σοβαρό τραυματισμό ο οποίος είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Η ρήξη τένοντα τετρακέφαλου συμβαίνει συχνότερα σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και σε ηλικίες άνω των 40 ετών.
Οι ρήξεις διακρίνονται σε:
- Πλήρεις, όταν υπάρχει πλήρης αποκόλληση του τετρακέφαλου τένοντα από την επιγονατίδα
- Μερικές, όταν ο τετρακέφαλος δεν έχει υποστεί ρήξη σε όλο το μήκος του.
.
Πώς προκαλείται η ρήξη του τένοντα τετρακέφαλου
Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ρήξη στον τένοντα του τετρακέφαλου περιλαμβάνουν:
- Τραυματισμό από αθλητική ή άλλη δραστηριότητα
- Τενοντίτιδες
- Παθολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κ.α
- Ατροφία του τένοντα
- Στεροειδή, τα οποία οδηγούν σε μυϊκή αδυναμία
- Παρατεταμένη ακινητοποίηση λόγω εξασθένισης των μυών
- Χειρουργική επέμβαση
Ποια συμπτώματα εμφανίζει η ρήξη του τένοντα τετρακέφαλου
Σε περίπτωση ρήξης του τένοντα τετρακέφαλου τα συμπτώματα είναι στην πλειοψηφία των ασθενών κοινά. Μεταξύ των συμπτωμάτων συγκαταλέγονται:
- Πόνος
- Πρήξιμο
- Ήχος και αίσθηση «κλικ» τη στιγμή του τραυματισμού
- Αδυναμία έκτασης του γόνατος
- Δυσκολία στο περπάτημα
- Μώλωπες
- Ευαισθησία στο σημείο
- Κενό στο σημείο της ρήξης.
Πώς διαγιγνώσκεται η ρήξη του τένοντα τετρακέφαλου
Προκειμένου να διαγνώσει τη ρήξη του τένοντα ο γιατρός θα προχωρήσει σε λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση ενώ η ρήξη επιβεβαιώνεται με τη λήψη απλών ακτινογραφιών και μαγνητικής τομογραφίας η οποία θα καθορίσει και το μέγεθος της ρήξης.
Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη του τένοντα τετρακέφαλου
Ανάλογα με την έκταση τη ρήξης αλλά και την κατηγορία της (μερική ή πλήρης), την ηλικία του ασθενούς αλλά και το επίπεδο των δραστηριοτήτων του, η ρήξη του τένοντα τετρακέφαλου μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά είτε και χειρουργικά. Η συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:
- ακινητοποίηση με τη χρήση νάρθηκα,
- πρόγραμμα φυσικοθεραπείας .
Όταν πρόκειται για πλήρη ρήξη του τένοντα τετρακέφαλου, η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται συρραφή του τένοντα. Όσο πιο έγκαιρη (εντός 72 ωρών) είναι η αντιμετώπιση της ρήξης τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία και συντομότερη η επάνοδος του ασθενή στις καθημερινές και τις αθλητικές του δραστηριότητες. Μετά την επέμβαση ο ασθενής σταδιακά ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ώστε να επανέλθει.
Η ρήξη του τένοντα τετρακέφαλου μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως και επιτυχώς και ο ασθενής να επανακτήσει τη λειτουργικότητα στο γόνατό του στο μέγιστο βαθμό. Εάν ο ασθενής είναι (επαγγελματίας) αθλητής, καλό είναι η κατάστασή του να επανεξεταστεί πριν επανέλθει στην αγωνιστική δράση.