Πόνος στον αστράγαλο
Το πόδι και ο αστράγαλός σας παίρνουν τεράστιο βάρος και πίεση κάθε φορά που περπατάτε – πόσο μάλλον όταν τρέχετε ή να πηδάτε! Με μια πολύ περίπλοκη δομή, την εξάρτηση από πολλούς συνδέσμους και δομικά χαρακτηριστικά για σταθερότητα και τον σχετικά στενό χώρο που καταλαμβάνει ο αστράγαλος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ευάλωτος σε τραυματισμό.
Αιτίες πόνου στον αστράγαλο
Διάστρεμμα αστραγάλου
Η πιο συνηθισμένη αιτία του πόνου στον αστράγαλο είναι ένα διάστρεμμα, όπου οι σύνδεσμοι που σταθεροποιούν τον αστράγαλο τεντώνονται, με αποτέλεσμα μικρούς τραυματισμούς. Αυτό συμβαίνει όταν περιστρέφετε στη μία πλευρά του αστραγάλου, περιστρέφοντας το πόδι προς τα μέσα. Ο πόνος που προκύπτει μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το βαθμό βλάβης στους συνδέσμους και τον περιβάλλοντα μαλακό ιστό, ωστόσο, ο περισσότερος πόνος στον αστράγαλο συνοδεύεται από κάποιο πρήξιμο και μώλωπες.
Τα διαστρέμματα αστραγάλου μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Όταν τεντώνετε τον αστράγαλο, τραυματίζετε τους συνδέσμους που συνδέουν τα οστά στην άρθρωση του αστραγάλου. Αυτοί οι σύνδεσμοι είναι υπεύθυνοι για τη σταθεροποίηση και τη στήριξη του αστραγάλου.
Διαστρέμματα περιστροφής, όπου το πόδι στρέφεται προς τα μέσα ή προς τα έξω σε σχέση με τον αστράγαλο, αντιπροσωπεύει περίπου το 85% των περιπτώσεων. Οι τραυματισμοί αντιστροφής συνήθως επηρεάζουν μόνο τους συνδέσμους στο εξωτερικό του αστραγάλου.
Κάθε δραστηριότητα που αναγκάζει τον αστράγαλο να γυρίσει απότομα μπορεί να προκαλέσει διάστρεμμα και πόνο στον αστράγαλο. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να κυμαίνονται από την απλή απώλεια της ισορροπίας σας ή το περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος έως την εσφαλμένη προσγείωση κατά τη διάρκεια του αθλητισμού ή τη γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης από τη μία πλευρά στην άλλη.
Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το διάστρεμμα του αστραγάλου;
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τα διαστρέμματα αστραγάλων χωρίς να τα φροντίζουν σωστά, ο πόνος στον αστράγαλο που δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια αστάθεια αστραγάλου.
Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του αστραγάλου είναι η χρήση RICE (ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση) για τη μείωση των οδυνηρών συμπτωμάτων και του πόνου στον αστράγαλο. Το πρήξιμο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον πόνο, οπότε η μείωση του πρηξίματος θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου σας.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να στηρίξετε και να σταθεροποιήσετε τον αστράγαλο, ενώ ανακουφίζετε την ένταση μακριά από τους τραυματισμένους συνδέσμους. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την περίδεση του αστραγάλου, τη χρήση στήριξης αστραγάλου, ορθοτικών και τη διασφάλιση ότι φοράτε τα σωστά υποδήματα που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλλου διαστρέμματος.
Βλάβη στον αστράγαλο
Μια πρόσθια βλάβη στον αστράγαλο περιγράφει τη σφήνα των δομών στο μπροστινό μέρος του αστραγάλου. Καθώς τα οστά, οι μαλακοί ιστοί ή τα αγγεία συμπιέζονται, μπορεί να προκύψουν επώδυνα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πρήξιμο, δυσκαμψία ή αδυναμία στο μπροστινό μέρος της άρθρωσης του αστραγάλου. Εάν ο πόνος στον αστράγαλο σας επιδεινωθεί, μπορεί να έχετε πρόσθια βλάβη στον αστράγαλο.
Κάταγμα
Ένα κάταγμα είναι εκείνο όπου ένα μικρό κομμάτι των οστών σπάει και απομακρύνεται από το κύριο οστό λόγω της έλξης ενός τένοντα ή συνδέσμου που συνδέεται με το οστό. Τα εκφυλιστικά κατάγματα στον αστράγαλο μπορεί να εμφανιστούν στο άκρο της κνήμης (οστό της κνήμης) ή στο τέλος του τένοντα και να προκύψουν από τραύμα στον αστράγαλο όπως σοβαρό διάστρεμμα στον αστράγαλο.
Αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα στην άρθρωση του αστραγάλου μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον αστράγαλο, πρήξιμο, δυσκαμψία και σημαντική απώλεια λειτουργίας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας που επηρεάζουν τα οστά και τους μαλακούς ιστούς με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνο στον αστράγαλο από:
- οστεοαρθρίτιδα,
- ουρική αρθρίτιδα,
- ρευματοειδής αρθρίτιδα,
- ψωριασική αρθρίτιδα,
- αντιδραστική αρθρίτιδα και
- σηπτική αρθρίτιδα.
Εκτός από τον πόνο που δημιουργείται από την άρθρωση του αστραγάλου, οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στον αστράγαλο που αναφέρεται από άλλες δομές και καταστάσεις, όπως ο αχίλλειος τένοντας η θυλακίτιδα, η πελματιαία περιτονία κ.α.
Θεραπεία για τον πόνο στον αστράγαλο
Η αντιμετώπιση του πόνου στον αστράγαλο ξεκινάει με τη σωστή διάγνωση με αξιολόγηση με τον ορθοπεδικό σας. Στη συνέχεια, θα λάβετε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπείας που θα επικεντρώνεται τόσο στην ανακούφιση των τρεχόντων συμπτωμάτων σας όσο και στη διαχείριση του τραυματισμού που προκαλεί τον πόνο σας.
Εδώ σας βοηθάμε να αντιμετωπίσετε και τους παράγοντες που συμβάλλουν στον πόνο σας. Για παράδειγμα, θα σας δείξουμε πώς να ενισχύσετε τυχόν αδύναμους μύες ή να διορθώσετε τυχόν προβλήματα ευθυγράμμισης βοηθώντας έτσι να αποτρέψετε την επανάληψη του πόνου στον αστράγαλο στο μέλλον.
Πόνος από Χρόνια αστάθεια αστραγάλου
Όταν η διαχείριση των τραυματισμών των αστραγάλων δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, μπορεί να αναπτυχθεί μακροχρόνια αστάθεια και μόνιμος πόνος στον αστράγαλο.
Όταν οι σύνδεσμοι του αστραγάλου τραυματίζονται επαναλαμβανόμενα χωρίς να αποκατασταθούν επαρκώς, μπορεί να προκύψει χρόνια (ή επίμονη) αστάθεια στον αστράγαλο. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 74% των ατόμων που έχουν υποστεί διάστρεμμα στον αστράγαλο θα έχουν επίμονες διαταραχές (όπως πόνο, μειωμένη ισορροπία, υποχώρηση, αντιληπτή αστάθεια) για 7 χρόνια μετά τον αρχικό τραυματισμό.
Αυτές οι διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί τις συνήθεις δραστηριότητές του στην καθημερινή ζωή με πολλούς να μην μπορούν να επιστρέψουν στις προηγούμενες σωματικές τους δραστηριότητες.
Ενώ φαίνεται ότι τα διαστρέμματα αστραγάλου είναι αυτά που οδηγούν στην αστάθεια του αστραγάλου, είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο τα διάστρεμμα αστραγάλου μπορούν να καθορίσουν εάν αναπτύσσεται η αστάθεια στον αστράγαλο. Καθώς τα διάστρεμμα του αστραγάλου είναι ένας σχετικά κοινός τραυματισμός, πολλοί άνθρωποι δεν θα αφιερώσουν χρόνο για να αποκαταστήσουν σωστά τον τραυματισμό και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της δύναμης και της λειτουργίας του αστραγάλου.
Εάν έχετε ιστορικό με διάστρεμμα στον αστράγαλο και τώρα αισθάνεστε πόνο στον αστράγαλο, αδυναμία στον αστράγαλο, έχετε την τάση να λυγίζετε περισσότερο στο πόδι σας, μπορεί να έχετε αστάθεια αστραγάλου. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ότι έχετε κακή ισορροπία και ελλιπή έλεγχο στον αστράγαλο.
Συνεργαζόμενοι με τον ορθοπεδικό σας, μπορείτε να βοηθηθείτε στη διαχείριση της αστάθειας και του πόνου του αστραγάλου και να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης περισσότερων διαστρεμμάτων στον αστράγαλο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
- ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών γύρω από τον αστράγαλο και το κάτω άκρο,
- ολοκληρώνοντας εκπαίδευση ισορροπίας και σταθερότητας,
- χρησιμοποιώντας ορθοτικά για να προσθέσετε σταθερότητα και να περιορίσετε την κίνηση του αστραγάλου από πλευρά σε πλευρά και να διασφαλίσετε ότι τα υποδήματά σας υποστηρίζουν τον αστράγαλο και δεν σας βάζουν σε κίνδυνο για άλλο διάστρεμμα.