Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες που προκαλούν πόνο στο πέλμα και συχνότερα στην περιοχή της φτέρνας. Η πάθηση προκύπτει όταν η πελματιαία απονεύρωση παρουσιάσει φλεγμονή λόγω διαφόρων παραγόντων και αυτή με τη σειρά της προκαλεί πόνο στο άτομο όταν περπατά. Η πάθηση ανήκει στην κατηγορία των συνδρόμων υπέρχρησης, είναι αρκετά συχνή και παρατηρείται περίπου στο 10% του πληθυσμού. Οι γυναίκες εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα σε σχέση με τους άνδρες και τα άτομα που βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 40 και 60 ετών.
Οι αιτίες που προκαλούν πελματιαία απονευρωσίτιδα
Η πελματιαία απονεύρωση είναι «υπεύθυνη» για την απορρόφηση των κραδασμών που υφίστανται τα πόδια μας στη διάρκεια της βάδισης και όχι μόνο. Η φλεγμονή που προκαλεί την πάθηση μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας:
- Υπέρχρησης
- Υπερβολικής και συνεχόμενης φόρτισης
- Μειωμένης ελαστικότητας των μυών της γάμπας
- Παχυσαρκίας
- Αυξημένου σωματικού βάρους
- Αθλητικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν συνεχή φόρτιση και ιδιαίτερα όταν αυτή συμβαίνει σε ακατάλληλο έδαφος
- Τραυματισμών
- Πολύωρης ορθοστασίας
- Χρήσης ακατάλληλων υποδημάτων
- Κοιλοποδίας, πλατυποδίας, βλαισοποδίας
- Σακχαρώδους διαβήτη
Τα συμπτώματα που εμφανίζει η πελματιαία απονευρωσίτιδα
Το πιο κοινό σύμπτωμα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι ο πόνος ο οποίος εμφανίζεται όταν ο ασθενής περπατά. Μπορεί να αφορά το ένα πόδι και σταδιακά να προχωρήσει ή μπορεί να εμφανιστεί ταυτόχρονα και στα δύο πόδια. Ο πόνος μπορεί να αφορά και την περιοχή της φτέρνας, ειδικά όταν ασκείται πίεση στο σημείο. Ασθενείς αναφέρουν ότι ο πόνος είναι εντονότερος το πρωί και σε κάποιες περιπτώσεις υποχωρεί όταν το πόδι «ζεσταθεί». Επίσης, ο πόνος που οφείλεται σε πελματιαία απονευρωσίτιδα συνήθως επιδεινώνεται όταν το άτομο συνεχίζει τη δραστηριότητα και όταν δεν λαμβάνει θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να κάνει το περπάτημα αρκετά δύσκολο ακόμα και αν πρόκειται για λίγα βήματα.
Οι τρόποι αντιμετώπισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπιστεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Το ποιος ή ποιοι τρόποι θα επιλεχθούν κάθε φορά εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης στον κάθε ασθενή. Σε γενικές γραμμές, η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με:
- Ξεκούραση και αποφυγή δραστηριοτήτων, ειδικά εκείνων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
- Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη
- Ασκήσεις διατάσεως πελματιαίας απονεύρωσης και γαστροκνημίας
- Παγοθεραπεία
- Εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει πχ υπέρηχο, laser, kinesiotaping, δια χειρός θεραπεία κ.α
- Έγχυση PRP
- Χρήση νάρθηκα ή ορθωτικών πελμάτων
- Χρήση κατάλληλων υποδημάτων
- Απώλεια βάρους (για τα παχύσαρκα άτομα)
- Χειρουργική επέμβαση σε σπάνιες περιπτώσεις. Ακόμα και σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις όμως δεν γίνεται αφαίρεση της απονεύρωσης αλλά περισσότερο επιμήκυνση της πελματιαίας απονεύρωσης και απελευθέρωση του έξω κλάδου του πελματιαίου νεύρου.
Συνήθως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, με την κατάλληλη αντιμετώπιση, υποχωρεί εντός λίγων ημερών ή εβδομάδων. Γι αυτό καλό είναι να αναζητήσετε την ιατρική συμβουλή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.