Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και οι επιπτώσεις τους στα άκρα
Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης θεωρούνται από τις πιο σοβαρές στο ανθρώπινο σώμα καθώς μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας των ασθενών. Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αφορούν είτε την αυχενική, είτε τη θωρακική είτε την οσφυϊκή μοίρα, ενώ μπορούν να είναι είτε συγγενείς είτε επίκτητες. Οι επίκτητες είναι πιο συχνές και ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα κακώσεων ή καταπόνησης.
Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορούν να έχουν επιπτώσεις και σε άλλα μέρη του σώματος όπως τα χέρια και τα πόδια. Ποιες είναι αυτές οι επιπτώσεις και πού οφείλονται;
Δισκοπάθεια Αυχένα – Μέσης.
Η δισκοπάθεια τόσο του αυχένα όσο και της μέσης οφείλεται στην φθορά των δίσκων λόγω ηλικίας, κακής στάσης σώματος, καθιστικής ζωής, τραυματισμών κτλ. Εμφανίζεται αρχικά με πόνο στη μέση ή και τον αυχένα και τα επόμενα συμπτώματα αφορούν σε μειωμένη κίνηση, δυσκαμψία και μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και χειρουργική επέμβαση, αν χρειαστεί.
Οστεοπόρωση – οστεοπενία.
Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, η οποία προκαλείται με την πάροδο του χρόνου όταν τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται κυρίως με τη μορφή κατάγματος στο ισχίο, στον καρπό, στην σπονδυλική στήλη και σε διάφορα άλλα οστά που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Εκτός όμως από τα κατάγματα, η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί και με τη μορφή πόνου στη μέση και στην πλάτη. Η λήψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D, η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική άσκηση, ο περιορισμός του καφέ και του αλκοόλ και βέβαια η επίσκεψη στους ειδικούς μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στην πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης κατά τη διάρκεια ή/και μετά την εμμηνόπαυση.
Αυχενική μυελοπάθεια.
Ενδεχόμενο μειωμένο εύρος στην περιοχή του σωλήνα του αυχένα προκαλεί κύφωση στην περιοχή η οποία μειώνει την αιμάτωση και έχει ως αποτέλεσμα την αυχενική μυελοπάθεια. Τα κυριότερα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας περιλαμβάνουν σπαστικότητα στα πόδια και διαταραχές στο περπάτημα και την ισορροπία, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια, πόνο στα χέρια και τα πόδια κ.α. Η αντιμετώπιση της πάθησης είναι χειρουργική και εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε την πάθηση.
Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου προκύπτει ως αποτέλεσμα της προβολής του μαλακού σημείου του δίσκου της σπονδυλικής στήλης. Η πάθηση εκδηλώνεται με τη μορφή πόνου, μουδιάσματος, αδυναμίας ακόμα και παράλυσης στα άνω ή/και κάτω άκρα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία αλλά και χειρουργική επέμβαση.
Εκφυλιστική νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Η πάθηση προκαλείται από τη φθορά του δίσκου που προκαλεί αρθρίτιδα και στένωση. Κύρια συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος και το μούδιασμα στον ώμο, στα άνω και στα κάτω άκρα. Ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση.
Σπονδυλική στένωση.
Η σπονδυλική στένωση προκαλείται όταν υφίσταται στένωση στην αυχενική, την οσφυϊκή και την θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης που παράλληλα πιέζει τον νωτιαίο μυελό ή/και τα νεύρα. Η πάθηση εκδηλώνεται με πόνο, μυρμήγκιασμα, αίσθηση καψίματος, αίσθηση βάρους στα χέρια ή και τα πόδια. Συχνά αντιμετωπίζεται με αποφυγή δραστηριοτήτων, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση.
Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή και την καθημερινότητα των ασθενών , γι αυτό είναι σημαντική τόσο η άμεση επίσκεψη στους ειδικούς με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων όσο και η φροντίδα για πρόληψη των παθήσεων αυτών.