Όταν το πόδι μας πονά και παραμορφώνεται

July 27, 2020 0
16arthro.jpg

Αθανάσιος Μπαδέκας

Ορθοπαιδικός- Χειρουργός

Foot &Ankle Fellowship, USA

Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ευρωπαικής Εταιρείας Άκρου Ποδός Ποδοκνημικής

Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Άκρου-Ποδός Ποδοκνημικής Θεραπευτηρίου Metropolitan.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΜΑΣ ΠΟΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ

Η Ορθοπαιδική είναι μία από τις ειδικότητες της ιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Η Ορθοπαιδική ειδικότητα λόγω της πολυπλοκότητας και πληθώρας των παθήσεων που  αντιμετωπίζει, διαιρέθηκε από την δεκαετία το 80 και κατόπιν σε υποειδικότητες με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως η σπονδυλική στήλη,  ο ώμος και αγκώνας, το χέρι, κτλ. Από το 1995 υπάρχει στην χώρα μας το τμήμα Άκρου Ποδός-Ποδοκνημικής που ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία παθήσεων και παραμορφώσεων των κάτω άκρων.

Η διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων των κάτω άκρων παρουσιάζει ποικοιλομορφία και πολυπλοκότητα, διότι σε αυτό καλούνται να συνδυαστούν 30 οστά με αριθμό πολλές φορές επικουρικών οσταρίων, να επιτελέσουν συνδυαστικές λειτουργίες όπως βάδιση, τρέξιμο και να μεταφέρουν με αρμονικό τρόπο το βάρος του σώματος πολλές υπερβολικό και ανομοιόμορφα κατανεμημένο Στο τμήμα Ακρου Ποδός-Ποδοκνημικής Foot Forum  έχετε τη δυνατότητα της πραγματοποίησης πελματογραφήματος μέσω σύγχρονου πελματογράφου με αποτέλεσμα αξιόπιστη διάγνωση και σύγχρονη θεραπεία είτε με ειδικά πέλματα κατασκευασμένα μέσω της διαγνωστικής προσέγγισης του πελματογράφου από ειδικά εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό.

Ο πελματογράφου είναι μία διαγνωστική ιατρική συσκευή που λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια. Αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δυσδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις και καθιστά αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων.

Με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα του πελματογράφου, προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών πελμάτων σύμφωνα με τα ευρήματα του πελματογραφήματος, ώστε αυτόματα με τη διάγνωση να δίνεται και η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά αν χρειασθεί.

Παραδείγματα παθήσεων στα πόδια των παιδιών όπως:

μπορούν να εντοπιστούν μέσω πελματογραφήματος και να αντιμετωπιστούν. Τα παιδιατρικά ορθωτικά πέλματα στοχεύουν στη διόρθωση τυχόν ανατομικών στρεβλώσεων/ δυσλειτουργιών, με συνέπεια την ορθή μηχανική στήριξη του ποδιού και κατ’ επέκταση ολόκληρου του σώματος.

…..ΚAI  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

Η παιδική ηλικία…

«Τα παιδιά αρχίζουν από μικρή ηλικία να  βαδίζουν σε μια ευρεία βάση στήριξης, γι αυτό τα πόδια τους τα έχουν σε απαγωγή , -πάνε προς τα έξω-, για να έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα βάδισης. Με το χρόνο, οι κινητικές τους δεξιότητες αναπτύσσονται.

Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τα παιδιά στην παιδική ηλικία αφορούν προβλήματα σε σχέση με τη μορφολογία του ποδιού, όπως:

-Πλατυποδία:  Υπάρχει έλλειψης της ποδικής καμάρας. Μέχρι την ηλικία των 4 ετών ,τα παιδιά  έχουν πλατυποδία γιατί δεν έχει αναπτυχθεί η ποδική καμάρα. «Eδώ μας ενδιαφέρει κυρίως , εάν  η φτέρνα του παιδιού πάει προς τα έξω ή προς τα μέσα (βλαισότητα ή ραιβότητα) σε συνδυασμό με την πλατυποδία. Αυτό είναι  κάτι που χρειάζεται παρακολούθηση. Ενδιαφέρον είναι επίσης,  εάν η πλατυποδία είναι εύκαμπτη ή δύσκαμπτη», επισημαίνουμε πως η πλατυποδία, διορθώνεται είτε με συντηρητικές μεθόδους σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά πέλματα που γίνονται μετά από πελματογράφημα και σωστά υποδήματα, είτε χειρουργικά με μία καινούρια μέθοδο πολύ

μικρής επεμβατικότητας με τομή μόλις 2εκ που το παιδί μπορεί να βαδίσει αμέσως σε χωρίς να χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο (βγαίνει την ίδια ημέρα) έχει ένδειξη σε παιδιά άνω των 10 ετών και σε ενήλικες.

Βελτιώνεται με αυτό τον τρόπο η βάδιση, η χρόνια κόπωση στα κάτω άκρα και πολλές φορές οι πόνοι στα γόνατα και την μέση που οφείλονται στην μη σωστή βάση στήριξη του σώματος λόγω πλατυποδίας. Επιπρόσθετα με την ανακατασκευή της ποδικής καμάρας κερδίζουμε και 1-2 εκ ύψος.  Τα κάτω άκρα χρειάζονται  μια σωστή ανατομική θέση , χωρίς να τα  εγκλωβίζουμε»

*Σακχαρώδης Διαβήτης, με σκοπό την αποφόρτιση των υψηλών πελματιαίων πιέσεων, ικανών προς εξέλκωση (τραύμα)

*Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, με σκοπό την υποστήριξη της ποδικής καμάρας και αποφόρτιση των μεταταρσίων κεφαλών, για ξεκούραστο  και ανώδυνο βάδισμα

Άτομα που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες με σκοπό τη βέλτιστη δυναμική απόδοση και συγχρόνως τον περιορισμό μυϊκών κακώσεων/ τραυματισμών, τεχνικές και εξατομικευμένα πέλματα ώστε να μην νιώθουν τα πόδια τους βαριά και κουρασμένα

Άτομα κυρίως γυναίκες που έχουν κότσι ή στραβά δάκτυλα, Για παράδειγμα πολλές φορές το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος) δημιουργεί παραμόρφωση, κυρίως στις γυναίκες, στο μεγάλο δάκτυλο αλλά ο πόνος εστιάζεται κάτω από το 2ο και 3ο μετατάρσιο, δημιουργώντας πολλές φορές και επώδυνους κάλους. Αρκετές φορές δίνεται η διάγνωση πτώση κεφαλών των μεταταρσίων πάθηση που σπάνια υπάρχει, στην συγκεκριμένη περίπτωση με το κότσι, το μεγάλο δάκτυλο είναι ο αυτό που παραμορφώνεται και σπρώχνει τα άλλα δάκτυλα σε μία θέση όχι εμβιομηχανικά σωστή, υπεξαρθρώνοντας ή εξαρθρώνοντας τις αρθρώσεις μεταξύ μεταταρσίων και δακτύλων.

Στην περίπτωση που συζητούμε  πρέπει να διορθώσουμε το μεγάλο δάκτυλο να το ευθειάσουμε ώστε να δοθεί χώρος να διορθώσουμε και την θέση των μικρών δακτύλων και δεν είναι μόνο τα οστά θα πρέπει να διορθώσουμε και τους τένοντες τα «σχοινιά» με τα οποία οι μύες κινούν τα κόκαλα ώστε το αποτέλεσμα να είναι μόνιμο κινητικά σωστό για βάδιση χωρίς πόνο και αστάθεια και αισθητικά ικανοποιητικό. Τ

ο πιο εύκολο πράγμα είναι να αφαιρέσουμε την προεξοχή (εξόστωση) του μεγάλου δακτύλου να την κόψουμε δηλαδή, αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ορθοπαιδικός για να το κάνει, αλλά με αυτό τον τρόπο το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ προσωρινό και η ανακούφιση στην βάδιση ανύπαρκτη. Αυτό που πρέπει κάνουμε και κάνουμε είναι να αποακαστήσουμε την ανατομία όλου του ποδιού για να έχουμε ένα μόνιμο αισθητικό αποτέλεσμα και μία αρμονική κίνηση στην βάδιση.

Συχνές ερωτήσεις

Πότε αρχίζω να περπατώ :με ειδικό υπόδημα την επόμενη μέρα με πλήρη φόρτιση, το υπόδημα αυτό φοριέται για 3-4 εβδομάδες ανάλογα την βαρύτητα της πάθησης και την εφαρμοζόμενη τεχνική.

Νοσηλεία: ο ασθενής μπορεί να βγει την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Υπάρχει πόνος: με τις καινούριες τεχνικές (χειρουργικές και αναισθησιολογικές) ο πόνος είναι ελάχιστος ακόμα και με την πλήρη φόρτιση άμεσα μετεγχειρητικά.

Πρήζεται το πόδι: το πόδι θα είναι πρησμένο για 3-4 μήνες γιατί εκεί πατάει όλο το βάρος του σώματος, χωρίς όμως αυτό να είναι κάτι υπερβολικό, παρατηρείται ιδίως στο τέλος της ημέρας μετά από ορθοστασία.

Θα μπορώ να φορώ ψηλοτάκουνα παπούτσια: ναι είναι δυνατό αποφεύγουμε σε μόνιμη βάση τα μυτερά.

Θα υπάρχουν καρφιά-βελόνες που θα προεξέχουν η γυψος: όχι, είναι όμως πιθανό να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση βίδες-κοχλίες τιτανίου που είναι εσωτερικοί στο οστό προσθέτουν σταθερότητα και δεν χρειάζεται να βγουν ούτε επηρεάζουν κάποια κίνηση.

Τώρα υπάρχει λύση, πλήρης διόρθωση του προβλήματος, βάδιση από την επόμενη ημέρα, ίσια πόδια χωρίς πόνο ευκολία και άνεση στην υπόδηση.

Διάφορες εμβιομηχανικές δυσλειτουργίες και παθήσεις όπως πτώση μεταταρσίου, άκανθα πτέρνης, τενοντίτιδες στα κάτω άκρα κλπ.

Διόρθωση της λανθασμένης στάσης και βάδισης όπου έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεταξύ άλλων οσφυαλγίας και κυτταρίτιδας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΠΟΔΙΟΥ

FOOT FORUM

Τηλ 2108985630

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Page logo


Dr Badekas Athanasios


Athanasios Badekas is the Scientific Officer of the Orthopedic Department of the ORTHO REHAB CENTER, which is housed in the center of Glyfada. Our space, recently completely renovated, has been created in such a way as to meet the needs of our doctors and to offer a friendly and functional environment to our patients.




Newsletter


Subrcribe to our newsletter.



    Copyright Μπαδέκας Αθανάσιος χειρουργός ορθοπεδικός 2020. All rights reserved.