Οστεοχόνδρινες βλάβες: τι είναι και πως επηρεάζουν τους ασθενείς
![275241409_483396063332356_8579920786203034587_n.jpg](https://podi.gr/wp-content/uploads/2022/03/275241409_483396063332356_8579920786203034587_n.jpg)
Ως οστεοχόνδρινες βλάβες ορίζονται οι βλάβες εκείνες που προκύπτουν στον αρθρικό χόνδρο και το οστό εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως πχ τραυματισμός ή φυσιολογική φθορά. Οι οστεοχόνδρινες βλάβες μπορούν να προκύψουν στο γόνατο, στην ποδοκνημική ή και στον αστράγαλο και αποτελούν μια από τις πιο κοινές παθήσεις που υφίστανται οι περιοχές αυτές. Αυτό που συμβαίνει στις οστεοχόνδρινες βλάβες είναι στην ουσία η απόσπαση τμήματος του αρχικού χόνδρου η οποία όμως περιλαμβάνει και τμήμα του υποχόνδριου οστού
.
Τα αίτια πρόκλησης των οστεοχόνδρινων βλαβών
Οι οστεοχόνδρινες βλάβες μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα:
- Τραυματισμού (ο οποίος μπορεί να είναι και χρόνιος)
- Καταγμάτων (πχ στον αστράγαλο, στην ποδοκνημική κτλ)
- Διαφόρων ειδών κακώσεων
- Τραυματικής απόφραξης αρτηρίας
- Ελλιπούς επούλωσης προηγούμενων τραυματισμών ή κακώσεων
- Φλεγμονής
- Κομμένου τένοντα
- Κ.α.
Τα συμπτώματα των οστεοχόνδρινων βλαβών
Οι οστεοχόνδρινες βλάβες χαρακτηρίζονται κυρίως από έντονο πόνο. Ο πόνος όμως δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα της συγκεκριμένης πάθησης. Τα συμπτώματα των οστεοχόνδρινων βλαβών περιλαμβάνουν:
- Πόνο στην παθούσα περιοχή
- Δυσκαμψία της άρθρωσης
- Περιορισμό δραστηριοτήτων
- Δυσκολία στο περπάτημα
- Οίδημα
- Αίσθηση «κλειδώματος» της άρθρωσης
- Μειωμένο εύρος κίνησης.
Η διάγνωση των οστεοχόνδρινων βλαβών
Οι οστεοχόνδινες βλάβες μπορούν να διαγνωστούν με λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με λήψη ακτινογραφιών και με μαγνητική τομογραφία ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί και σπινθηρογράφημα αλλά και ανάλυση αρθρικού υγρού.
Οι τρόποι αντιμετώπισης των οστεοχόνδρινων βλαβών
Ο τρόπος αντιμετώπισης των οστεοχόνδρινων βλαβών καθορίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης, η ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο της δραστηριότητάς του, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η άρθρωση αλλά και η ικανότητα του ασθενούς να ακολουθήσει το μετεγχειρητικό πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές οι οστεοχόνδρινες βλάβες μπορούν να αντιμετωπιστούν με :
- Ανάπαυση
- Χρήση πατερίτσας
- Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών
- Έγχυση υαλουρονικού ή PRP
- Χειρουργική επέμβαση με αρθροσκόπηση, κατά την οποία πραγματοποιείται είτε μεταμόσχευση αυτόλογων οστεοχόνδρινων κυλίνδρων ή χονδροκυττάρων είτε απλός καθαρισμός και αφαίρεση του τμήματος που έχει υποστεί την κάκωση.
- Μεταμόσχευση χόνδρου, σε προχωρημένα περιστατικά.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να ακινητοποιήσει την άρθρωση για διάστημα που θα καθοριστεί από το επίπεδο της βλάβης, και στη συνέχεια να φορτίζει σταδιακά την άρθρωση. Απαιτείται επίσης και ένα διάστημα με πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και ασκήσεις ενδυνάμωσης ώστε ο ασθενής να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του.