«Κρυφοί τραυματισμοί»: όλα όσα θέλετε να μάθετε για το οστικό οίδημα
Οι «κρυφοί τραυματισμοί» είναι εκείνοι που μπορεί να παραμένουν χωρίς διάγνωση ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Ενέχουν μάλιστα τον κίνδυνο να παραμένουν ακόμα και για μήνες εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Ένας από τους πιο κοινούς «κρυφούς τραυματισμούς» είναι και το οστικό οίδημα. Το οστικό οίδημα αναφέρεται σε τραυματισμό του οστού λόγω της υπέρχρησης μιας περιοχής του σώματος, γι αυτό και συναντάται πολύ συχνά σε αθλητές που εκτελούν επαναλαμβανόμενα άλματα ή συνεχείς ίδιες κινήσεις. Το οστικό οίδημα μπορεί να ταλαιπωρεί τους πάσχοντες ακόμα και για μήνες εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τα συμπτώματα που εμφανίζει το οστικό οίδημα
Το οστικό οίδημα μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε οστό του σώματος και εμφανίζει ορισμένα κοινά συμπτώματα στους ασθενείς. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:
- Πόνο που μπορεί να είναι και αυξανόμενος
- Οίδημα
- Ακαμψία
- Δυσκαμψία στις γειτονικές αρθρώσεις
- Μώλωπες
- Μούδιασμα
- Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος στην πάσχουσα περιοχή
- Ευαισθησία στην περιοχή
- Συσσώρευση υγρού που μπορεί να είναι και επώδυνη
Πού οφείλεται το οστικό οίδημα;
Ένα οστικό οίδημα προκύπτει ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και υπερβολικής φόρτισης της περιοχής στην οποία εντοπίζεται. Ανήκει στην κατηγορία των τραυματισμών υπέρχρησης και συνήθως αφορά αθλητές όπως οι μαραθωνοδρόμοι ή οι αθλητές των οποίων τα αθλήματα περιλαμβάνουν συνεχόμενα άλματα. Το οστικό οίδημα μπορεί να προέλθει και από απευθείας τραυματισμό ή άμεσο χτύπημα στην περιοχή πχ από πτώση ή ατύχημα. Ο κίνδυνος οστικού οιδήματος αυξάνεται σε περίπτωση που οι πάσχοντες δεν έχουν φροντίσει να χρησιμοποιήσουν τον σωστό εξοπλισμό για την εκτέλεση μιας άσκησης ή εργασίας.
Οι τρόποι αντιμετώπισης του οστικού οιδήματος
Για να αντιμετωπιστεί το οστικό οίδημα θα πρέπει πρώτα να διαγνωστεί με ασφάλεια. Πολύ συχνά οι ακτινογραφίες δεν αρκούν για να διαγνώσουν την πάθηση ενώ πιο ακριβή διάγνωση φαίνεται πως προκύπτει από τη μαγνητική τομογραφία. Στη συνέχεια ο γιατρός προτείνει τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης. Οι τρόποι αντιμετώπισης του οστικού οιδήματος περιλαμβάνουν:
- Ξεκούραση και αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την κατάσταση
- Άμεση εφαρμογή πάγου
- Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, ειδικά σε βιταμίνες Κ και C για γρηγορότερη επούλωση
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας (TECAR, μικρο ρεύματα, θεραπευτικός μαγνήτης κ.α)
- Φαρμακευτική αγωγή
- Νάρθηκα ακινητοποίησης.
Το οστικό οίδημα μπορεί να υποχωρήσει εντός 3 μηνών από τη στιγμή του τραυματισμού, ενδέχεται όμως να χρειαστεί και μεγάλο χρονικό διάστημα πχ 2 χρόνων. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Για την επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες απαιτείται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης.