Οι προσαγωγοί βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του κάθε μηρού και είναι υπεύθυνοι να διευκολύνουν την έλξη του μηρού και του ισχίου προς την εσωτερική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση αλλαγής κατεύθυνσης οι προσαγωγοί είναι υπεύθυνοι για τη σταθεροποίηση της λεκάνης και την κίνηση των ποδιών προς το κέντρο του σώματος. Οι κακώσεις των προσαγωγών, γνωστοί και ως θλάσεις της βουβωνικής χώρας, είναι ένας πολύ συχνός τραυματισμός που προκύπτει στους αθλητές και ιδιαίτερα σε όσους συμμετέχουν σε αθλήματα που περιλαμβάνουν πολύ τρέξιμο, άλματα και χρήση των ποδιών, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χαντμπολ, η ποδηλασία, οι πολεμικές τέχνες και το χόκεϊ επί πάγου.
Οι κακώσεις των προσαγωγών μπορούν να περιλαμβάνουν και ρήξη των μυών η οποία μπορεί να διακριθεί σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με τη σοβαρότητά της:
- 1ου βαθμού: όταν υπάρχει ελαφρά διάταση αλλά διατηρεί τη σταθερότητα της άρθρωσης.
- 2ου βαθμού: όταν υπάρχει διάταση και μερική ρήξη των ινών
- 3ου βαθμού: όταν υπάρχει πλήρη ρήξη και δεν παρέχει πλέον σταθερότητα στην άρθρωση.
Οι αιτίες των κακώσεων προσαγωγών
Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κακώσεις στους προσαγωγούς περιλαμβάνουν:
- υπερβολική χρήση, όταν ένα άτομο εκτελεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το κλώτσημα μιας μπάλας στο ποδόσφαιρο, ή όταν δεν κάνει διατάσεις και αποφεύγει την σωστή προθέρμανση πριν από την άσκηση
- απότομες κινήσεις όπως μια γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης ή μια πτώση
- μυϊκές ανισορροπίες όπου ένας μυς είναι ισχυρότερος από τους άλλους, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.
Τα συμπτώματα των κακώσεων προσαγωγών
Τα συμπτώματα ενός τραυματισμού στους προσαγωγούς είναι κοινά και περιλαμβάνουν:
- πόνο στο εσωτερικό του μηρού, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως και έντονος
- οίδημα
- ευαισθησία στην αφή
- μυϊκούς σπασμούς,
- αδυναμία και
- δυσκολία στην κίνηση του πληγέντος ποδιού,
- αίσθηση σκασίματος ή σπασίματος το εσωτερικό του μηρού.
Διάγνωση και θεραπεία των κακώσεων των προσαγωγών
Για την ασφαλή διάγνωση της κάκωσης αλλά και τον καθορισμό της σοβαρότητάς της, απαιτείται κλινική εξέταση αλλά και απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική τομογραφία. Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων ο γιατρός θα καθορίσει τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης.
Οι τρόποι αντιμετώπισης των κακώσεων των προσαγωγών μπορεί να είναι τόσο συντηρητικοί όσο και χειρουργικοί. Στους συντηρητικούς τρόπους αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνονται:
- ξεκούραση,
- περίδεση
- εφαρμογή πάγου
- φαρμακευτική αγωγή
- πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
- θεραπεία με υπερήχους
- εγχύσεις PRP
- χρήση πατερίτσας
- διατατικές ασκήσεις.
Σε σοβαρές περιπτώσεις (πχ πλήρους ρήξης) ή σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης αποτυγχάνουν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, μια κάκωση στους προσαγωγούς μπορεί να αντιμετωπιστεί και χειρουργικά.
Για την πρόληψη των τραυματισμών των προσαγωγών, είναι πολύ σημαντική η σωστή προθέρμανση και οι διατάσεις πριν από την άσκηση, ένα ισορροπημένο πρόγραμμα προπόνησης και η αντιμετώπιση τυχόν μυϊκών ανισορροπιών. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι ασθενείς να ακούν το σώμα τους και να ξεκουράζονται όταν αισθάνονται πόνο ή δυσφορία.