Η πλατυποδία στο παιδί και στον ενήλικα
Πλατυποδία ή αλλιώς flat feet ονομάζεται η απουσία καμάρας στο πέλμα του ποδιού και μπορεί να αφορά είτε το ένα πόδι είτε και τα δύο. Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των παιδιών αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η πλατυποδία όμως δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικα άτομα. Σε φυσιολογικά πλαίσια, η καμάρα μπορεί να είναι είτε ψηλή είτε χαμηλή. Όταν όμως απουσιάζει υπάρχει η πλατυποδία και σε περίπτωση που η τελευταία συνδυάζεται με λοξή θέση της φτέρνας υπάρχει η βλαισοπλατυποδία που είναι ακόμα μεγαλύτερη παραμόρφωση.
Οι τύποι της πλατυποδίας
Η πλατυποδία χωρίζεται σε τρεις τύπους:
- Εύκαμπτη. Είναι η πιο συχνή μορφή πλατυποδίας , δεν εμφανίζει συμπτώματα και συναντάται πιο συχνά σε υπέρβαρα παιδιά και ανθρώπους με χαλαρές αρθρώσεις. Δεν προκαλεί προβλήματα στη βάδιση και εξαφανίζεται όταν σταθεί κάποιος στις μύτες των ποδιών του.
- Δύσκαμπτη. Είναι πιο περίπλοκη και πιο σπάνια από την εύκαμπτη πλατυποδία και συνήθως οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα πχ νευρολογικής φύσης. Είναι εύκολα ορατή με το μάτι και δεν εξαφανίζεται ακόμα και όταν σηκωθεί κάποιος στις μύτες.
- Αντισταθμιστική. Πρόκειται για δευτεροπαθή παραμόρφωση, οφείλεται δηλαδή σε κάποια άλλη διαταραχή όπως πχ βράδυνση αχίλλειου τένοντα.
Αιτίες και συνέπειες
Τα αίτια που προκαλούν την πλατυποδία είναι ποικίλα και διαφοροποιούνται όταν πρόκειται για παιδιά ή για ενήλικες. Μεταξύ αυτών είναι:
- Οι συγγενείς ανωμαλίες στην κατασκευή του ποδιού
- Τα κατάγματα
- Τα εξαρθρήματα του ποδιού
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Η ρήξη τενόντων
- Οι νευρομυϊκές παθήσεις
- Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια
Τι μπορεί να προκαλέσει όμως η πλατυποδία; Τι συνέπειες μπορεί να έχει στη ζωή και την καθημερινότητα του πάσχοντα; Η πλατυποδία σε γενικές γραμμές δεν προκαλεί άμεσα συμπτώματα και δεν δυσκολεύει το άτομο στις καθημερινές του δραστηριότητες. Εμμέσως όμως η πλατυποδία μπορεί να έχει επιπτώσεις στα γόνατα, τον αχίλλειο τένοντα, τα ισχία και την σπονδυλική στήλη εξαιτίας της κακής μηχανικής της βάδισης και της απουσίας της καμάρας του ποδιού.
Οι τρόποι αντιμετώπισης
Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί ο τύπος της πλατυποδίας προτού αποφασιστεί η καταλληλότερη μέθοδος αντιμετώπισης. Η διάγνωση γίνεται μέσω πελματογραφήματος και ανάλυσης βάδισης. Κατόπιν τούτου, η αντιμετώπιση της πλατυποδίας περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και την έκταση του προβλήματος και αν η πάθηση εμφανίζει συμπτώματα ή όχι. Η πλατυποδία μπορεί να αντιμετωπιστεί με:
- Καμία ενέργεια, καθώς στα παιδιά η πλατυποδία διορθώνεται με το πέρασμα του χρόνου ειδικά όταν πρόκειται για χαλαρή πλατυποδία χωρίς συμπτώματα
- Με τη χρήση ειδικών ορθοπεδικών παπουτσιών σε σοβαρές περιπτώσεις και με την παρακολούθηση ορθοπεδικού
Στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, η πλατυποδία αντιμετωπίζεται με:
- Ασκήσεις διάτασης του αχίλλειου τένοντα
- Ένθετα στα παπούτσια
- Τοποθέτηση γύψου
- Εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία
- Χειρουργική επέμβαση όταν τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά.
Το κάθε περιστατικό πλατυποδίας είναι ξεχωριστό και πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό η πλατυποδία να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν συντομότερα, μέχρι την ηλικία που το πόδι βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση καθώς μετά η αντιμετώπιση θα είναι πιο δύσκολη.