
Από ποιες παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο όσοι παίζουν μουσική
Όταν μιλάμε για παθήσεις, και κυρίως μυοσκελετικές παθήσεις, ο νους μας συνήθως πηγαίνει σε άτομα που ασχολούνται με κάποιου είδους αθλητική δραστηριότητα ή χειρωνακτική εργασία. Σπανίως σκεφτόμαστε ότι και όσοι παίζουν μουσική, ανεξάρτητα από το αν είναι σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο, όσο δημιουργική και όμορφη μπορεί να είναι αυτή η δραστηριότητα, εκείνοι υποβάλλουν το σώμα τους σε ταλαιπωρία και αυτό οδηγεί στην εμφάνιση διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων. Από ποιες παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο όσοι παίζουν μουσική;
Οι μουσικοί προκειμένου να παράξουν τον ήχο που επιθυμούν πρέπει να μπορούν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, να είναι ευκίνητοι, ευέλικτοι και ταυτόχρονα δυναμικοί. Για να το καταφέρουν αυτό, και ειδικά όταν πρόκειται για επαγγελματίες μουσικούς, υποβάλλουν το σώμα τους και κυρίως τα χέρια, τον αυχένα και την πλάτη τους σε συνεχή ταλαιπωρία που συνεπάγεται την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων. Τα όργανα δεν είναι σχεδιασμένα με βάση την ανατομία του ανθρώπινου σώματος γι αυτό και πρέπει το σώμα να προσαρμοστεί σε εκείνα. Η πολύωρη κακή στάση του σώματος και η επαναλαμβανόμενη κίνηση κυρίως των χεριών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του οργάνου προκαλούν στους μουσικούς παθήσεις διαφόρων ειδών.
Οι παθήσεις των μουσικών
Όσοι παίζουν μουσική ταλαιπωρούνται κυρίως λόγω της υπέρχρησης των μυών, των τενόντων και των αρθρώσεων του αυχένα, του ώμου και των χεριών. Οι συνήθεις παθήσεις από τις οποίες κινδυνεύουν περισσότερο όσοι παίζουν μουσική είναι:
- Εκτινασσόμενος δάκτυλος
- Αρθρίτιδα αντίχειρα
- Γάγγλιο καρπού
- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
- Επικονδυλίτιδα αγκώνα
- Ωλένια νευρίτιδα αγκώνα
- Ρήξη στροφικού πετάλου ώμου
- Τενοντίτιδα ώμου
και πολλές ακόμα.
Οι αιτίες και τα συμπτώματα
Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν τις παραπάνω (και όχι μόνο) παθήσεις σε όσους παίζουν μουσική είναι:
- Η υπέρχρηση των μυών, των τενόντων, των αρθρώσεων και των νεύρων
- Η υπερβολική καταπόνησή τους
- Η λανθασμένη τεχνική
- Η κακή στάση του σώματος
- Η κακή φυσική κατάσταση του παίκτη.
Όλα αυτά συμβάλλουν στην πρόκληση παθήσεων , οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν με διάφορες μορφές συμπτωμάτων όπως:
- Μούδιασμα
- Αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» στα χέρια και στα δάχτυλα
- Πόνος στον αυχένα, τον ώμο, το χέρι και τα δάκτυλα
- Πρήξιμο στο χέρι
- Δυσκαμψία στον ώμο, το χέρι, τα δάκτυλα
- Άγχος
- Αϋπνία
- Διαταραχές ύπνου
- Κατάθλιψη κ.α
Η ενασχόληση με τα μουσικά όργανα μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία των οστών, των αρθρώσεων και των μυών των παικτών. Ωστόσο, υπάρχουν τεχνικές με τις οποίες μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση των παθήσεων ή έστω η έντασή τους να είναι όσο μικρότερη γίνεται. Ποιες είναι οι τεχνικές αυτές; Η εκμάθηση της σωστής τεχνικής, η καλή προθέρμανση για την προετοιμασία του σώματος και η σωστή αποθεραπεία μετά την πρόβα ή την παράσταση προκειμένου να επανέλθει το σώμα σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά και η ξεκούραση όταν το σώμα το «απαιτεί» μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των παθήσεων. Επίσης, η συμβολή των ειδικών είναι καίρια τόσο στην πρόληψη των παθήσεων όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους όταν αυτές προκύψουν. Σε αντίθετη περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μακροχρόνιων παθήσεων που μπορεί να σημάνουν και το τέλος μιας καριέρας.