Αναισθησία και επεμβάσεις: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Και μόνο στο άκουσμα μιας χειρουργικής επέμβασης πολλοί είναι εκείνοι που κατακλύζονται από άγχος και απορίες και όπως είναι φυσικό ρωτούν τον γιατρό τους ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορά όχι μόνο το προηγούμενο και το επόμενο διάστημα από την επέμβαση αλλά και για την ίδια τη διαδικασία. Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν άγχος στον ασθενή είναι και η αναισθησία, η εφαρμογή της αλλά και οι πιθανές παρενέργειές της.
Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν οι πιθανότητες για εμφάνιση παρενεργειών ή επιπλοκών από τη διαδικασία της αναισθησίας ήταν πολύ μεγαλύτερες και αυτό δημιούργησε σε πολλούς ασθενείς φόβο για την αναισθησία και την πιθανότητα η τελευταία να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή τους. Σήμερα όμως, και εδώ και αρκετά χρόνια, η αναισθησία έχει πάψει να θεωρείται και να είναι επικίνδυνη και οι πιθανότητες επιπλοκών έχουν μειωθεί στις 1 στις 250.000. Η πρόοδος της τεχνολογίας, της ιατρικής και της φαρμακευτικής έχουν συμβάλλει σημαντικά στη μείωση αυτή και πλέον εξελιγμένα φάρμακα, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας αλλά και η ξεχωριστή ειδικότητα του αναισθησιολόγου βρίσκονται στην υπηρεσία της Υγείας και του ασθενούς προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους.
Οι επιπλοκές
Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πιθανές παρενέργειες ή επιπλοκές από την αναισθησία στα πλαίσια μιας χειρουργικής επέμβασης. Ποιες επιπλοκές μπορούν θεωρητικά να προκύψουν από την αναισθησία; Οι κυριότερες είναι:
- Πόνος στην περιοχή που χειρουργείται
- Ναυτία
- Πονοκέφαλος
- Ρίγος
- Εμετός
- Πόνος στο λαιμό
- Τραυματισμός στο στόμα ή τα δόντια
- Βρόγχος στη φωνή που όμως είναι παροδικός
- Καρδιακή ανακοπή
- Μόνιμη εγκεφαλική βλάβη
- Θάνατος
Είναι σαφές ότι όλες οι επιπλοκές δεν έχουν την ίδια βαρύτητα ούτε την ίδια διάρκεια. Κάποιες είναι παροδικές, κάποιες αντιμετωπίζονται ενώ κάποιες άλλες έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του ασθενούς.
Τα είδη
Η αναισθησία στα πλαίσια μιας χειρουργικής επέμβασης μπορεί να λάβει διάφορες μορφές ανάλογα με την επέμβαση και τις ιδιαιτερότητές της.
- Γενική αναισθησία, η οποία χορηγείται σε σοβαρές επεμβάσεις. Διαρκεί κάποια λεπτά περισσότερα από την επέμβαση και μετά ο ασθενής «ξυπνά». Για κάποιο διάστημα ο ασθενής αισθάνεται το κεφάλι του «βαρύ» και το διάστημα αυτό εξαρτάται από τα φάρμακα, το είδος και τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και την κατάσταση του ασθενούς.
- «Μέθη», είναι η αναισθησία στην οποία χορηγούνται παυσίπονα, ηρεμιστικά ή κατασταλτικά προκειμένου ο ασθενής να μπορεί να παραμείνει «ξύπνιος» στη διάρκεια της επέμβασης αλλά ταυτόχρονα ήρεμος, ακίνητος και χωρίς να πονά. Χρησιμοποιείται σε επεμβάσεις σύντομες ή επιφανειακές και μπορεί να μετατραπεί σε γενική αναισθησία αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
- Περιοχική αναισθησία, έγχυση δηλαδή αναισθητικού φαρμάκου γύρω από κάποια νεύρα ώστε να αναισθητοποιηθεί η περιοχή και ο ασθενής να μην αισθάνεται πόνο.
Η διαδικασία της αναισθησίας στα πλαίσια μιας χειρουργικής επέμβασης μπορεί να αποδειχθεί πολύ στρεσογόνος παράγοντας για κάποιους ασθενείς. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να απευθύνονται στους ειδικούς αναισθησιολόγους προκειμένου να τους εξηγήσουν τη διαδικασία, να τους λύσουν κάθε πιθανή απορία και να τους κάνουν έτσι να αισθανθούν πιο σίγουροι για την επερχόμενη επέμβαση.