Ραιβογονία και Βλαισογονία στα παιδιά

December 2, 2021 0
263116480_1549034508779393_1634015902985540243_n.png
Η ραιβογονία και η βλαισιογονία τείνει να είναι ένα συχνό φαινόμενο στα μικρά παιδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες τα μωρά γεννιούνται με ραιβά γόνατα τα οποία ευθειάζουν στους πρώτους 18 μήνες της ζωής τους. Από αυτή την ηλικία και μέχρι τα 5 τους έτη τα γόνατα μπορεί να γίνουν οριακά βλαισά κυρίως στα κορίτσια  μέχρι την ηλικία των 7 ετών, όπου και  η παραμόρφωση μετριάζεται. Ως ραιβογονία ορίζεται η παραμόρφωση κατά την οποία το γόνατο είναι κυρτωμένο προς τα έξω σαν παρένθεση ενώ ως βλαισογονία ορίζεται η παραμόρφωση κατά την οποία το γόνατο είναι κυρτωμένο προς τα μέσα σαν ανάποδη παρένθεση. Ο γιατρός θα αποφασίσει πότε η ραιβογονία ή η βλαισογονία δεν είναι απλά ανατομική παραλλαγή και χρίζουν αντιμετώπισης.

Τα αίτια που προκαλούν ραιβογονία ή βλαισογονία

Και οι δύο μορφές παραμόρφωσης γίνονται ορατές στις ηλικίες μεταξύ 4 και 6 ετών όταν τα παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να φορτίζουν τα γόνατά τους με περπάτημα, τρέξιμο και άλματα. Τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν τη ραιβογονία ή τη βλαισογονία είναι:
  • Κληρονομικότητα
  • Ελλιπής διατροφή
  • Παχυσαρκία
  • Τραυματισμός της περιοχής
  • Σύνδρομο χαλαρών αρθρώσεων
  • Διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας των ισχίων
  • Σκελετικές δυσπλασίες νόσος του Blount
  • Νευρολογικές παθήσεις
  • Κοιλοποδία
  • Πλατυποδία

 

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν η ραιβογονία και η βλαισογονία

Στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο η ραιβογονία όσο και η βλαισιογονία δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα στα παιδιά. Ο λόγος είναι ότι οι παραμορφώσεις συμβαίνουν αρκετά αργά σε βαθμό που δεν γίνονται ενοχλητικές. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες η ραιβογονία και η βλαισογονία μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή και πρήξιμο στην περιοχή του γόνατος, ειδικά εάν καταπονηθούν αρκετά.

Πώς αντιμετωπίζεται η ραιβογονία και η βλαισογονία

Για να αποφασιστεί ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης των παραμορφώσεων θα πρέπει πρώτα να διαγνωστούν με ασφάλεια. Η διάγνωση γίνεται τοποθετώντας το παιδί με γυμνά γόνατα σε στάση προσοχής. Επιπλέον θα χρειαστούν ακτινογραφίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός της απόκλισης. Οι παραμορφώσεις χρίζουν αντιμετώπισης εάν ο βαθμός απόκλισης είναι μεγαλύτερος της τάξης του +/- 5οραιβότητας ή βλαισότητας.
Οι τρόποι αντιμετώπισης μπορούν να είναι συντηρητικοί ή/και χειρουργικοί ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού. Οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χρήση ειδικών κηδεμόνων προκειμένου να αναπτυχθεί το οστό σε φυσιολογικό εύρος. Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική επέμβαση η οποία πλέον είναι ελάχιστα επεμβατική. Προτιμάται κυρίως η προσωρινή επιφυσιόδεση ώστε να καθοδηγηθεί το σκέλος στην σωστή πορεία ανάπτυξης. Παράγοντας κλειδί για να αποφασιστεί ο καταλληλότερος χρόνος για να γίνει η επέμβαση είναι η σκελετική ηλικία αλλά και η φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται το παιδί. Η ραιβογονία και η βλαισογονία μπορούν να αντιμετωπιστούν και στην ενήλικη ζωή ωστόσο εκεί ακολουθείται διαφορετική τεχνική.

 

Τόσο η ραιβογονία όσο και η βλαισογονία είναι φυσιολογικές και παροδικές μέχρι κάποια ηλικία. Όταν όμως η παραμόρφωση ξεπεράσει κάποια όρια η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφασιστεί ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Page logo


Dr Badekas Athanasios


Athanasios Badekas is the Scientific Officer of the Orthopedic Department of the ORTHO REHAB CENTER, which is housed in the center of Glyfada. Our space, recently completely renovated, has been created in such a way as to meet the needs of our doctors and to offer a friendly and functional environment to our patients.




Newsletter


Subrcribe to our newsletter.



    Copyright Μπαδέκας Αθανάσιος χειρουργός ορθοπεδικός 2024. All rights reserved.